#8

De muren van Belvedère Luuk Sluyter

IMG 8360 mtime20190710155842focalnone

Dit verhaal is geplaatst in de categorie gebouwen & bezienswaardigheden.

Alle categorieën

Wat er gebeurde bij de brand bij restaurant Belvedère.

Brand!

Wie tegenwoordig het huidige Restaurant Belvedère in de binnenstad van Gouda ziet, zou niet zo snel verwachten dat de wortels van deze horecagelegenheid teruggaan tot 1868. Er staan nog maar een paar muren overeind uit deze tijd – de enige overblijfselen van het pand na een hevige brand.

Na twee jaar restaureren van het historische pand was het in 2006 tijd voor een laatste lik verf aan de buitenkant. De schilders gingen met enthousiasme aan de slag en brandden de resterende verf weg, zoals schilders dat vaker doen. Zij en mijn ouders (die toen de eigenaar waren) wisten echter niet dat het monumentale pand uit een tijd stamde waar de isolatie tussen de muren nog van kranten en papier werd gemaakt. Het vuur kwam tussen de kiertjes terecht en het gehele pand brandde bijna tot de grond toe af.

Niet opgeven

Gelukkig lieten mijn ouders zich hierdoor niet uit het veld slaan. Ze lieten de overgebleven oude muren in het opnieuw te renoveren pand integreren, waardoor het ook de monumentale status heeft behouden. Ondertussen hebben mijn broer en ik het restaurant overgenomen en eren wij Gouda door zoveel mogelijk lokale producten te gebruiken. Een van de geheime Goudse smaakjes die je als een rode draad door het menu terugvindt is natuurlijk die van de kaas. Kaas als ontbijt, kaas als lunch, en kaas als avondeten!

Belvedere  /  restaurant  /  Markt  /  Brand