#493

De jeugdgemeenteraad in de jaren 50 Adrie Hofstede

NL Gd SAMH 0440 70674 Fotocollectie MH
Foto: SAMH

Hofstedes Herinneringen (deel 9)

Adrie Hofstede bracht in zijn tienerjaren veel tijd door bij Jongensstad, een soort buurtvereniging voor de ‘asfaltjeugd’. Naast allerlei andere activiteiten, was hij lid van de jeugdgemeenteraad.

‘Burgemeester’ Adrie

Toen de burgemeester hier was vanwege ons zestigjarig huwelijk, heb ik hem verteld dat ik ook nog burgemeester van Gouda ben geweest. Dat zat zo …
Bij Jongensstad hadden we ook een jeugdgemeenteraad. Koos Armsen was daar de eerste burgemeester van en toen hij aftrad werd ik als zijn opvolger gekozen. Ik ben zelfs een paar keer bij een gemeenteraadsvergadering geweest, op uitnodiging van burgemeester James.

Koninklijke correctie

Namens de jeugdgemeenteraden Nederland ben ik ook bij de koningin op bezoek geweest.
Dat vergeet ik nooit meer: er zat een jongen naast me en ik zat tegenover koningin Juliana. En zij knikte zo tegen me, gebaarde met haar hoofd naar die knul naast me. Wat bleek nou, we kregen kadetjes, en die gozer zat ze keurig met een mesje te snijden! Toen zei ze tegen hem: “Zeg jongeman, waar ben je mee geboren?” Zó’n hoofd natuurlijk, die jongen!
“Hiermee”, zei ze en hield haar handen op, “met je handjes.” Ze vervolgde: “Er is niks lekkerder als met je handen een broodje te eten. Gooi die vork en dat mes maar weg!” Dat vergeet ik nóóit meer!
Ze was een heel gewoon mens, de oude koningin. Ik heb haar nog een tweede keer ontmoet, in Leiden, in de Pieterskerk. Ook weer met die jeugdgemeenteraad. En jawel, ze herkende me nog.

Adrie Hofstede (86) is een geboren Gouwenaar: hij groeide op aan de Karnemelksloot, als jongste in een groot gezin. In deze reeks vertellingen haalt Adrie herinneringen op.
Andere verhalen van hem zijn te vinden met de zoekterm: ‘Adrie Hofstede’.