#657

De Goudse Tomias maakt een podcast, muziekalbum én schrijft een boek Tomias Keno

Foto: Tomias Keno

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen.

Alle categorieën

De Goudse Tomias Keno (32) is van vele markten thuis. Hij schrijft, zingt, vertelt en creëert. Hij begon als singer-songwriter, maar daar bleef het niet bij. Inmiddels heeft hij ook een podcast, roman én een muziekalbum gemaakt.

Op zijn zeventiende gaat Tomias op zoek naar een opleiding die bij hem past. Hij doet bij verschillende opleidingen auditie maar zonder het gewenste resultaat. “Ik was toen eigenlijk niet zo bezig met wat ik wilde gaan doen”, vertelt Tomias. Om hem een handje te helpen schrijft zijn moeder hem in bij de Koningstheateracademie in Den Bosch. Tomias doet daar een opleiding waarvoor hij verschillende creatieve vakken volgt. “Ik was altijd al graag met creatieve dingen bezig en ik werd daar heel breed opgeleid”, vertelt hij.

Singer-songwriter

Met zijn diploma op zak begint Tomias aan zijn carrière als singer-songwriter. Hij treedt op en schrijft veel muziek voor zichzelf en voor anderen, waaronder een nummer voor Kinderen voor Kinderen dat zelfs platina werd.

Na verloop van tijd merkt Tomias dat hij zich niet volledig kan uiten in de muziek. “Ik merkte dat het eigenlijk te klein en te begrensd was voor mijn verhaal”, vertelt hij. “Ik wilde meer vertellen waardoor mijn liedjes ingewikkeld en complex werden”. Zijn optredens gaan steeds meer energie kosten en hij merkt dat het hem niet gelukkig maakt. “Ik werd afhankelijk van het applaus en dat is geen gezonde situatie”, vertelt hij.

Abrupt einde

De muziekcarrière van Tomias viert hoogtij, maar door een samenloop van omstandigheden komt dit tot een abrupt einde. Tegelijkertijd komt, na een jarenlange ziekte, zijn moeder te overlijden op zijn vijfentwintigste verjaardag. “Ik had altijd een duidelijk doel dat ik het op mijn vijfentwintigste helemaal gemaakt zou hebben”, vertelt Tomias. “Ik weet nog dat ik op mijn bed zat en het echt voelde alsof ik gefaald had”.

Ondanks alles krabbelt Tomias weer op en hij besluit een andere weg in te slaan. “Het is een beetje een suf woord, maar ik zie mezelf als een verhalenverteller”, zegt hij. Om zijn verhaal te kunnen vertellen begint hij aan een uniek project waarbij hij gebruik maakt van verschillende mediakanalen. Hij maakt een podcast, muziekalbum en hij schrijft een boek.

Drie nieuwe werelden

Met de start van dit project krijgt Tomias te maken met verschillende obstakels. “De muziekwereld kende ik wel, maar ik had nog nooit een boek geschreven of een podcast gemaakt”, vertelt hij. “Ik wist niet hoe dat moest of met wie ik contact moest opnemen”.

De daaropvolgende jaren werkt Tomias hard om zijn project van de grond te krijgen. Hij krijgt te maken met veel afwijzingen totdat hij een aantal korte verhalen uitbrengt. “Ineens kreeg ik berichten van verschillende uitgeverijen die geïnteresseerd waren in mijn verhaal”, vertelt hij. “Het voelt heel goed als mensen je weten te vinden”. Als Tomias in zee gaat met uitgeverij Signatuur begint het transmediale project concretere vormen te krijgen.

De Astronaut

Door middel van een boek, een podcast en muziek vertelt Tomias Keno het verhaal van de Astronaut. De Astronaut is een man die aangespoeld is op een van de Nederlandse Waddeneilanden. De man spreekt niet en niemand weet wie hij is en waar hij vandaan komt. Omdat hij gedetailleerde tekeningen van het sterrenstelsel maakt wordt hij omgedoopt tot de Astronaut. “Het lijkt alsof het om de Astronaut gaat maar eigenlijk gaat het vooral om de personages om hem heen”, vertelt Tomias.

“Sommigen herkennen zichzelf in hem en anderen projecteren hun eigen verhaal op hem”. In de podcast De zaak Astronaut gaat een journalist de tips over de identiteit van de Astronaut na die binnenkomen op de tiplijn van de politie. “De podcast heb ik samen met bevriende acteurs in vijf dagen opgenomen”, vertelt Tomias. Voor de podcast schrijft Tomias een script waarbij alleen de grote lijnen vast staan, zodat de gesprekken in de podcast geïmproviseerd kunnen worden door de acteurs zelf. “Ik wilde graag een podcast maken waar je als luisteraar niet zeker weet of het fictie of non-fictie is”.

Eén groot verhaal

Ondanks dat de podcast, het boek en het muziekalbum onderdeel zijn van een verhaal, kunnen ze ook alle drie los van elkaar geconsumeerd worden. “In elk onderdeel kan ik weer iets anders vertellen”, zegt Tomias. Het verhaal van de Astronaut is nog lang niet klaar als het aan hem ligt. Binnenkort komt er een theatervoorstelling, tv-serie en een game over de Astronaut. “Ik kan de rest van mijn leven door met dit verhaal”, zegt Tomias.

Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles dat de stad leuk maakt.