#749

De Chocoladefabriek helpt je verder Erna Staal

Image1

Dit verhaal is geplaatst in de categorie kunst, cultuur & onderwijs.

Alle categorieën

Erna Staal is sinds december 2016 directeur van de bibliotheek Gouda, waarvan de stadsvestiging samen met negen andere organisaties (waaronder het Streekarchief, Libertum en Mirakel Musicaltheater) in de Chocoladefabriek gehuisvest is.

Ze woont in Den Haag, werkt al vijfendertig jaar in de culturele en de boekensector, onder meer als museumconservator en uitgever, en voelt zich bevoorrecht te mogen bijdragen aan het werk van de bibliotheek. Erna vertelt wat de Chocoladefabriek allemaal te bieden heeft.

De deure lös

Als je in Groningen, de provincie waar mijn wortels liggen, laat weten dat je altijd bereid bent om een ander te helpen, maar je wilt dat niet te veel benadrukken (je wilt er niet over opscheppen), dan zeg je: “Ik heb de deure lös.” De deur staat altijd open, kom binnen en warm je. Als er één gebouw in Gouda bestaat, waar dat werkelijkheid is, dan is dat de Chocoladefabriek. Zeven dagen in de week van negen tot negen geopend. En iederéén, ongeacht overtuiging of achtergrond, is er welkom. (Dat de draaideur er de afgelopen twee jaren letterlijk wagenwijd open stond, is een ander verhaal – dat laten we nu even voor wat het is. Laat ik het erop houden dat de ingang wordt vervangen in het jaar dat Gouda 751 wordt.)

Honderden activiteiten

Elke keer dat ik door de deur naar binnen loop, denk ik aan de mensen die dat voor of na mij deden of doen. De schoolklassen met jeugd die, eenmaal binnen, naar de Jeugdwerkplaats of de Techniekwerkplaats stormen; het echtpaar uit Oekraïne dat op zoek is naar het Ontmoetingscafé; de tiener uit Afghanistan die heus weet dat het Taalhuis zich richt op volwassenen, maar veel sneller Nederlands wil leren dan haar wordt aangeboden op school; de Goudse senioren die elke dag de kranten lezen aan de grote tafel; de mevrouw uit Stolwijk die ook boeken voor haar man komt lenen; de jonge ouders die van een collega goede tips voor prentenboeken krijgen; de hoogbejaarde meneer uit het centrum die thuis geen computer heeft en hulp kan gebruiken bij het maken van een vaccinatieafspraak; het gemeenteraadslid met een goed idee voor een maatschappelijk debat; de auteur van Nederland Leest die onder de indruk is van de ambiance en de volle traptribune – een opsomming als deze kan encyclopedische vormen aannemen want maandelijks worden er honderden activiteiten georganiseerd en komen er duizenden mensen binnen.

Culturele en sociale magneet

Ik ken geen gebouw in een vergelijkbare stad dat een even grote aantrekkingskracht heeft als de Chocoladefabriek in Gouda. Het is een culturele en sociale magneet. De optelsom van de organisaties is meer dan de som der delen en gezamenlijk staan we klaar voor Gouda en de Gouwenaars. Niet alle problemen kunnen ter plekke worden opgelost (gelukkig zijn daar andere organisaties voor die elkaar weten te vinden, da’s het fijne van Gouda), maar iederéén wordt verder geholpen. Het pand is niet alleen vóór iedereen, het is ook ván iedereen. Samen maken we de Chocoladefabriek. Met ‘de deure lös’.