#263

Coornhert en Erasmus op eigen wijze Ruud Verkerk

Foto Ruud Verkerk

Ruud Verkerk is fijnschilder en geeft les bij Cultuurhuis Garenspinnerij. Hij is de drijvende kracht achter kunstprojecten waar hij graag over vertelt.

In 2019 heb ik een bestaand portret van Erasmus, gemaakt door de 16e-eeuwse schilder Holbein, uitvergroot, in 56 vierkanten verdeeld en de contouren van het portret overgebracht op 56 schildersdoeken van 30 bij 30 centimeter. Het ene doek had de neus en mond, een ander bijvoorbeeld het puntje van de muts. Wie wilde, mocht in eigen stijl een van de doeken schilderen. Zowel kinderen als volwassen cursisten van mij hebben meegedaan. Op het portret schrijft Erasmus aan een tekst. De twee doeken die de tekst bevatten zijn door de Goudse historicus Paul Abels afgewerkt met een eigen actuele tekst. Toen alles af was, konden alle doeken op grote panelen met 56 spijkertjes op volgorde worden opgehangen. Samengebracht werd het een schilderij van 2,5 meter hoog en 2 meter breed. Het geheel heeft op diverse plekken in Gouda gestaan

Vrijheid en fantasie

Hetzelfde wil ik gaan doen met een portret van Coornhert uit de 16e eeuw, waarbij ik weer 56 doeken gebruik. 2022 is Coornherts 500ste geboortejaar. Vrijheid van geweten, zelf mogen weten welk geloof je aanhangt, of geen wellicht geloof, is een principe van Coornhert dat nog steeds actueel is. Mijn vraag aan mijn cursisten en anderen die meedoen was en is steeds: schilder het op je eigen wijze. Maak het in de stijl van Van Gogh of Mondriaan, of denk aan mozaïek of aan een gedicht. Alles kan, het wordt toch wel een eenheid. Leuk als mensen iets ongebruikelijks doen, hun eigen fantasie gebruiken. Kinderen tot pakweg twaalf jaar kunnen dat, maar volwassenen hebben daarbij vaak toch een duwtje en wat suggesties nodig.

Een veelluik over Gouda

Als dat tweeluik met Erasmus en Coornhert er is, heb ik nog meer ideeën om dat uit te breiden naar een veelluik. Met doeken die speciaal over Gouda gaan. Over Goudse producten, herinneringen of Goudse monumenten bijvoorbeeld. Ook weer met mijn cursisten van de Garenspinnerij. Of met wie wil.