#212

Cocktails en appeltaart Sander Letschert

Grand Cafe Central heropening 29 april 2021

Koffie, klaterend serviesgoed en vooral: vrolijk kletsende mensen. Vanuit de deuropening van Grand Café Central aan de Markt geniet ik van de aanblik.

Eindelijk! We mogen weer gasten ontvangen! Geloof me, na een sluiting van ruim een half jaar is dat een enorme opluchting. Zelfs al mag voorlopig alleen het terras open, en dat maar van twaalf tot zes uur: het is een begin.

Grand Café Central bestaat inmiddels 105 jaar, dus de coronapandemie is niet de eerste crisis die we doormaken. Na elkaar hebben Louis, Kees en Loet de Groot het familiebedrijf overeind gehouden, bijgestaan door hun hardwerkende echtgenotes. Maar ook de grote schare vaste gasten was belangrijk: crisis of geen crisis, zij vonden steeds hun weg terug naar Central.

30 jaar zelfgebakken appeltaart

Zelfs voor mij is dit niet de eerste crisis die ik met Central meemaak. In 2010, midden in de kredietcrisis, begon ik als bedrijfsleider. Ik werkte hier toen al sinds 2004. Toen Loet in 2018 met pensioen ging hebben mijn vrouw Jill en ik de zaak overgenomen. Het was een geweldige kans: Central is de ‘dagtent’ die ik van jongs af aan voor me zag. Een vertrouwde plek waar je komt eten, je vrienden ontmoet of een feestje viert. Iedere gast die vandaag komt, moet morgen terug willen komen, daar werken we hard voor. En morgen krijgt hij dezelfde service en kwaliteit, én liefst een beetje extra. Ongeveer zoals onze appeltaart: die bakken we al 30 jaar elke dag volgens hetzelfde recept, en morgen is hij opnieuw minstens zo lekker als vandaag.

De huiskamer van Gouda

We koesteren onze geschiedenis, maar om te overleven moeten we ons ook aanpassen. Dus schenken we naast koffie en jenever vandaag de dag ook cocktails en speciaalbier. Tijdens de lange lockdown-maanden bezorgden we maaltijden aan huis, net als Louis een eeuw geleden. En om van de nood een deugd te maken, hebben we het interieur opgeknapt. Zo liggen we er netjes bij als de deuren straks écht weer open gaan.

Het is mooi om te zien hoe onze gasten momenteel terugkeren naar de ‘Huiskamer van Gouda’. Ik ben wel optimistisch over de toekomst: Grand Café Central blijft.