#591

Beweging door de pandemie heen Jurriaan Sarink

Foto: Jurriaan Sarink

Veertien jaar geleden begon ik als stagiair bij Living Well aan de Industriestraat. Het is echt een Goudse sportclub, geen deel van een keten. Het sporten vind ik slechts één onderdeel van wat we doen. Net zo belangrijk is dat mensen het naar hun zin hebben, de sociale component, elkaar ontmoeten. Vergelijk het met een restaurant: daar ga je naartoe om te eten maar dat is niet alleen waar het om gaat.

Het beeld van een sportschool vol mensen die in strakke pakjes aan de apparaten hangen klopt bij ons in ieder geval niet. Onze grootste groep klanten zijn altijd 40-plussers geweest. Er komen momenteel wel steeds meer jongeren binnen.

Creatief denken

Nu zitten we aan de Keerkring, ik ben er clubmanager. We hebben een vestiging in Boskoop en een soort ‘buurthuis’-locaties in Goverwelle en in Bloemendaal. Dat zijn kleinere clubjes, clubjes ‘van de wijk’. Daar proberen we de drempel om er te komen bewegen laag te houden. Tijdens de pandemie zijn we drie periodes dicht geweest, eerst drie maanden, toen vijfeneenhalve maand en ten slotte nog één maand. Maart 2020, toen alles dichtging, was ik op wintersport. Daarna werd ik ziek, mogelijk was dat corona maar er waren toen nog geen testen. Met videobellen en via de telefoon hebben we als team contact gehouden en bedacht hoe we mensen in Gouda toch aan het bewegen zouden kunnen houden. Ik heb het tijdens die pandemie op veel momenten drukker gehad dan in tijden dat we gewoon open zijn. Dan weet iedereen wat ie moet doen maar nu moesten we creatief denken, veel improviseren en snel organiseren. Dat kost veel tijd en mentale kracht.

Drie grote tenten hebben het bedrijf gered

We hebben van de groepsleszaal in het gebouw aan de Keerkring een soort studio gemaakt, daar ging iemand steeds in zijn eentje heen om videos op te nemen. Mensen konden dan thuis meedoen, met hun bekende trainer. Dumbbells, elastieken en foamrollen konden worden opgehaald om thuis te gebruiken. Zodra er buiten mocht worden gesport, hebben we voor de deur drie grote tenten neergezet. Elke ochtend reden we de apparaten naar buiten en ’s avonds weer naar binnen op van die verhuishulpen op wielen. Dat alles heeft onze sportclub en het bedrijf gered. We hebben vorig jaar een modern luchtzuiveringssysteem opgehangen waardoor de lucht binnen super schoon is en mensen veilig met elkaar kunnen sporten.

Bewegen met plezier

Over 20 jaar zouden we er als sportschool van Gouda nog steeds willen zijn. Ik kan me zomaar voorstellen dat ik dan nog steeds betrokken ben. Mensen komen in hun vrije tijd hierheen, ze zijn gemotiveerd en bewegen met plezier. Ik heb er nog altijd plezier in om alles rondom het sporten in de sportschool te regelen.