#367

Bedrijvigheid langs de Gouwe (Gouda’s Glorie) Eric Kooistra

06 Goudas roem
Foto: Collectie E. Kooistra

Dit verhaal is geplaatst in de categorie bedrijvigheid, personen & verenigingen.

Alle categorieën

Langs de Hoge en Lage Gouwe waren nog tot na de oorlog veel bedrijven te vinden. Een van de bekendste bedrijven is Gouda’s Glorie. Dankzij goede reclamecampagnes stond Gouda’s Glorie op menig eettafel in Nederland. ‘Kwaliteit voor een heel gewone prijs’, hoorden we in de jaren ’80 regelmatig op tv.

Maar hoe Gouds is Gouda’s Glorie eigenlijk? Rond 1925 begonnen de broers Van Dijk op de Gouwe met het ompakken en distribueren van kaas, boter, thee en andere levensmiddelen. Het bedrijf heette toen Gouda’s Roem. De familie Van Dijk woonde zelf ook op de Gouwe en de bedrijfspanden waren onder meer gevestigd op nummer 100 en 102. Voordat Gouda’s Roem nummer 100 betrok waren hier een kaaspakhuis en een zakkenhandel gevestigd. Vanaf de start in 1925 groeide de onderneming van Van Dijk en vanaf 1933 werden de activiteiten uitgebreid door boter en margarine te mengen maar ook te handelen in vetten.

Oorlog

Ook Gouda’s Roem werd getroffen door de oorlogsmaatregelen. De grondstoffen waren steeds moeilijker te krijgen. De voertuigen werden in beslag genomen door de Duitsers en in de laatste oorlogsmaanden dook bijna al het personeel onder. Na de oorlog werd het bedrijf weer opgebouwd met behulp van oude Engelse en Canadese voertuigen.

Ruimtegebrek door groei

Vlak na de oorlog begon de firma van Van Dijk zelf producten te maken. Onder de naam Gouda’s Glorie werd roomboter geïntroduceerd. Het bedrijf begon weer te groeien en door het succes van de roomboter werd de naam veranderd van Gouda’s Roem in Gouda’s Glorie. In de jaren 60 werkten er zo’n tachtig mensen. Het bedrijf bezat veel panden in de binnenstad. De meeste panden stonden aan de Hoge en Lage Gouwe, maar ook aan de Groenendaal en de Keizerstraat. In deze straten stonden niet alleen fabriekjes voor het maken van de producten, maar de panden deden ook dienst voor opslag en als garage voor de voertuigen. Door de groei ontstond ruimtegebrek en de directie van het bedrijf besloot in 1964 om Gouda te verlaten en naar Lopik te verhuizen. Lage Gouwe 100 kreeg een andere bekende eigenaar, Adéko die ongeveer tien jaar lang de heerlijke Adékowafel op deze locatie produceerde.

Tegenwoordig zijn de Lage en Hoge Gouwe mooie straten waar nog op kleine schaal wat detailhandel te vinden is. Fabrieken zijn er niet meer.

De verhalen van DieGoude zijn eerder gepubliceerd in Weekblad deGouda.